Cudowne smaki oleju.

  • przez
4.3
(7)

W ramach realizacji zadań wychowawczych związanych z doradztwem zawodowym klasa 7 a i 7 c uczestniczyły w lekcji tematycznej na temat powstawania oleju. W tym celu grupa udała się do niedaleko położonych Mikułowic.

Olejarnia Zagłoby to rodzinna manufaktura położona w uzdrowiskowej gminie Busko-Zdrój. Odtwarzany jest proces tłoczenia oleju jaki miał miejsce na polskiej wsi 150 lat temu. Pozwala to olejom zachować wszystkie właściwości zdrowotne oraz charakterystyczny dla każdej rośliny smak i zapach.

Uczniowie poznali zasady tłoczenia oleju, mieli możliwość spróbować wszystkich smaków tłoczonych tam olei, poznać ich wartości odżywcze. Niewątpliwie najwięcej ciekawości wzbudził olej o nazwie rydzowy.

Jeśli kogoś zaintrygowała nazwa i ma chęć poznać smak, polecamy wizytę w olejarni.

Oceń wpis!

Kliknij na gwiazdki aby ocenić

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba ocen: 7

Jeszcze nikt nie ocenił