17 czerwca uczniowie klasy 3a i 3c wraz z wychowawcami Barbarą Węgrzyn i Zofią Młyńską wyjechali do Gospodarstwa Agroturystycznego „Szkoła Wrażliwości” w Kapkazach. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, przywitała nas Pani Ewa Skowerska.
17 czerwca uczniowie klasy 3a i 3c wraz z wychowawcami Barbarą Węgrzyn i Zofią Młyńską wyjechali do Gospodarstwa Agroturystycznego „Szkoła Wrażliwości” w Kapkazach. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, przywitała nas Pani Ewa Skowerska, która opowiedziała o szkole wrażliwości, następnie zaprosiła nas na przedstawienie pt. „Bajka o diable i Babie” na motywach świętokrzyskich legend, grane na scenie w stodole. Po obejrzeniu przedstawienia zostaliśmy podzieleni na 3 grupy. Uczniowie kolejno uczestniczyli w warsztatach ceramicznych „Gliniane cudoki”, podczas których lepiły figurki z gliny plastycznej, ucząc się cierpliwości.
W Laboratorium Swojskiego Smaku dzieci miały okazję dowiedzieć się, w jaki sposób i z czego wyrabia się i wypieka podpłomyki – tradycyjne placuszki pieczone na blasze pieca. Każde dziecko mogło własnoręcznie uformować i upiec sobie podpłomyk. Oglądały urządzenia wykorzystywane w dawnych czasach do prac domowych, poznały proces wyrobu i degustowały biały ser. Na deser otrzymały oponki i kompot.
W czasie spotkania z zielarką uczniowie rozpoznawali rośliny jadalne dziko rosnące, zbierali zioła do woreczków zapachowych i sporządzali napar ziołowy. Nie zabrakło zabaw w plenerze i kontaktu ze zwierzętami gospodarskimi. Wizyta w stadninie koni „Manoah” wzbudziła wiele emocji. Można było pogłaskać i nakarmić zebraną na łące trawą konie.
Na koniec wszyscy skosztowali przygotowane przez pana Mariusza Kosmalskiego – Skowerskiego kiełbaski. To była bardzo ciekawa wycieczka.